Toepassingen

Introductie

Het Velotype toetsenbord is vanzelfsprekend voor alle toepassingen geschikt waarbij tekst geproduceerd moet worden. Maar het is voornamelijk handig als dit op hoge(re) snelheid moet, zo foutloos mogelijk en voor langere tijd.

Sinds de tijd dat het Velotype op de markt is, is gebleken dat het voor een aantal belangrijke professionele toepassingen uitermate geschikt is.

Live ondertiteling voor televisie

Al sinds 1987 ondertitelt de Publieke Omroep met Velotype live de programma's.
Van 2005 t/m 2007 ondertitelde de commerciële zender Talpa nagenoeg 100% ondertiteling heeft via het bedrijf Invision.

Sinds 2008 ondertitelt het bedrijf P2P Subtitling met Velotype voor SBS6, Veronica, Net 5 en TV Drenthe. En sinds maart van 2013 ook voor RTL4.

Samenwerkingsverband Ondertitel Alle Programma's! (SOAP!) zet zich in voor de uitbreiding van ondertiteling voor TV in Nederland.

 

Buiten Nederland

Buiten Nederland wordt ondertiteling met Velotype voornamelijk gedaan bij SVT in Zweden en France 3 door het bedrijf Système RISP.

Schrijftolken voor doven en slechthorenden op locatie

Sinds een aantal jaar bestaat er een nieuw beroep: De schrijftolk. De schrijftolk tolkt voor doven en slechthorenden mensen in alle mogelijke situaties. Waarin een onderverdeling is gemaakt in leefsfeer, onderwijs en werk. De vergoeding vindt plaats via UWV en Menzis.

De Nederlandse Schrijftolken Vereniging zet zich in voor de belangen van de schrijftolken. Op de website van Stichting RTG staat een overzicht van alle geregistreerd schrijftolken in Nederland. Bemiddeling voor schrijftolken kan tevens plaatsvinden via Tolknet.

De opleiding tot schrijftolk vindt plaats via de AD Schrijftolk aan de Hogeschool Utrecht.

Spraak naar tekst op internationale congressen

Het Velotype toetsenbord wordt al jarenlang veelvuldig toegepast op internationale congressen. Een van de organisaties die deze dienst gebruikt is de European Disability Forum (EDF).

Links

Links met meer informatie hierover zijn hier te vinden:

NPO tt888-ondertiteling
Publiekeomroep FAQ
Over SOAP
Schrijftolk opleiding Hogeschool Utrecht
UWV schrijftolkvoorziening